Přeskočit na hlavní obsah
Doprava zdarma: aktuálně cca.

Určení velikosti koberce

Zamilovali jste se bezhlavě do koberce a chcete ho dokonale předvést ve svém domově? Abyste svého nového favorita předvedli co nejlépe, je zásadní zvolit správnou velikost koberce. Jaké jsou však rozměry a který je ten pravý pro váš obývací pokoj, ložnici nebo jídelnu? V našem průvodci velikostí koberců vám ukážeme, jak najít ideální velikost koberce pro váš pokoj.

Jaká velikost koberce je ta správná?

Většina lidí se při výběru velikosti koberce stále spoléhá na svůj smysl pro proporce. Výsledek: disharmonický styl kvůli příliš velkému nebo příliš malému koberci, který prostě nechce do místnosti správně zapadnout. I ten nejkrásnější koberec nevyužije svůj plný potenciál, pokud má špatnou velikost. Pokud koberce vyberete a umístíte správně, vytvoříte promyšlený koncept bydlení. Jak ale vlastně najít správnou velikost koberce a který je pro mě ten pravý?

To závisí na řadě faktorů. Následující otázky vám pomohou dostat se o několik kroků blíže k odpovědi.

  • Který pokoj?

  • Jak je místnost velká?

  • Kde a jak bude umístěn nábytek?

Velikost koberce v obývacím pokoji

Který koberec se hodí ke které pohovce?

  1. Pokud máte velký rohový sedací soupravu nebo dokonce rohovou pohovku, můžete scénu dokonale vyladit velkým kobercem. Koberce, které jsou zde obzvláště vhodné, mají standardní rozměry 300x400 cm nebo 240x340 cm.

    Tip: S takto velkým kobercem umístěte veškerý sedací nábytek přímo na koberec, aby působil harmonicky.

  2. Pokud je váš obývací pokoj o něco menší, postačí vám koberec střední velikosti. Máte-li například třímístnou pohovku, jsou pro vás ideální volbou koberce ve standardních rozměrech 200x290 cm nebo 160x230 cm.

    Tip: Na koberec umístěte pouze přední nohy sedacího nábytku. Získáte tak prostor pro práci a vaše sedací souprava bude celkově vzdušnější.

  3. Pokud máte malou místnost a menší pohovku, je nejlepší umístit koberec přímo před pohovku. Ideální velikost koberce pro dvoumístnou pohovku jsou standardní rozměry 140x200 cm nebo 120x170 cm. Přímo na koberec v obývacím pokoji umístěte pouze několik kusů nábytku, například konferenční stolek. Vytvoříte tak čistý vzhled a váš pokoj bude působit větší.

Velikost koberce v ložnici

Jaká velikost koberce v ložnici?

  1. Máte prostornou ložnici s velkou postelí a chcete se cítit naprosto pohodlně? Pak je pro vás vhodnou volbou koberec přiměřené velikosti! Postel a noční stolky umístěte zcela na koberec do ložnice a dbejte na to, aby byl kolem dokola rovnoměrný okraj.

  2. Pokud máte o něco menší postel a ložnici, postačí vám odpovídajícím způsobem menší koberec. Umístěte na něj pouze přední nohy postele. Noční stolek a další předměty můžete umístit přímo na podlahu.

  3. Tip: Kobercové běhouny a obruby kolem postele umístěné přímo před postelí představují příjemnou a finančně nenáročnou alternativu. Dodávají se v různých velikostech, stylech a materiálech. A pokud prostě potřebujete v ložnici závan čerstvého vzduchu, můžete běhouny snadno a levně vyměnit - ideální pro všechny interiérové šprty!

Velikost koberce v jídelně

Jaká velikost koberce v jídelně?

  1. K jídelním stolům pro osm osob jsou vhodné velké koberce o minimálních rozměrech 240x340 cm.

  2. Pokud se vaše jídelní skupina skládá z přibližně šesti jídelních židlí, je zcela dostačující koberec o rozměrech 160x230 cm nebo 200x290 cm.

  3. Máte kulatý stůl? Pak co takhle kulatý koberec? Ten dokonale zdůrazní tvar vašeho jídelního stolu a vytvoří vzrušující vzhled. Nebo zkuste jen oválný model či koberec ve tvaru ledvinek? Buďte odvážní a vyzkoušejte různé styly, abyste našli ten ideální pro vás.

Rozměry koberce v chodbě

Jaká velikost koberce v chodbě?

  1. Vzhledem k tomu, že většina chodeb je úzká a podlouhlá, je běhoun v chodbě nejběžnější a také nejpraktičtější variantou. Běžné rozměry jsou zde například 70x250 cm nebo 80x300 cm.

  2. Pokud máte chodbu ve tvaru písmene L, můžete vytvořit harmonický vzhled pomocí několika běhounů za sebou. Zároveň bude vaše chodba vypadat ještě větší a prostornější. Jen se ujistěte, že jste si vybrali jednotné modely.

  3. Patříte mezi šťastlivce s velkým a prostorným vstupním prostorem? Pak co třeba kulatý koberec? Kulaté vzory rozbíjejí hranaté linie v předsíni, vytvářejí jemné kontrasty a stylové zvýraznění.

Velikost koberce v dětském pokoji

Profesionální tip

Pro určení ideální velikosti koberce doporučujeme předem změřit plochu, kterou má koberec pokrývat. Za tímto účelem rozmístěte nábytek tak, jak bude později na koberci umístěn. Nyní můžete snadno změřit šířku a délku nového koberce. Naměřený okraj koberce můžete znovu vytvořit pomocí maskovací pásky nebo novin. Tím získáte dobrou představu o ploše, kterou by nový koberec pokrýval.

Důležité: Maskovací pásku předem vyzkoušejte na neviditelném místě, abyste se ujistili, že na ní nezůstaly žádné zbytky.

Snadné vyhledávání koberců

Pomocí našich tipů a triků můžete snadno najít správnou velikost koberce pro každou místnost. A jakmile se nový koberec nastěhuje a je dokonale umístěn, můžete zajistit, aby si správnou péčí a pozorností zachoval svůj lesk po dlouhou dobu. V našem článku na blogu o čištění koberců jsme shrnuli, jak správně čistit koberec a co je třeba zohlednit u jednotlivých materiálů.

Váš tým benuta Style

Nakupujte nyní