Přeskočit na hlavní obsah
Doprava zdarma: aktuálně cca.

Snadné čištění koberců

Průvodce

Ke kontaminaci dochází rychle - o to důležitější je vědět, jak koberec vyčistit. Kromě základů čištění koberců je důležité věnovat pozornost materiálu: Pokud chcete vyčistit vlněný koberec, musíte postupovat jinak než u vzorů ze syntetických vláken. Ukážeme vám, jak čistit, udržovat a odstraňovat skvrny z koberce.

Obsah

» Jak pečovat o koberec: základy

» Jak odstranit skvrny: čisticí prostředky na koberce a domácí prostředky

» Materiály na koberce: Jak je čistit

Jak pečovat o koberec: základní informace

Začněme základní péčí o koberce, kterou lze rozdělit do dvou kategorií: základní a hloubkové čištění koberce.

1) Základní čištění

  • Pravidelné vysávání

Četnost vysávání koberce závisí na jeho stavu a způsobu používání. Pokud se nachází v intenzivně využívané místnosti, jako je chodba, jídelna nebo obývací prostor, doporučujeme vysávat denně. V ložnici stačí vysávat jednou týdně. Nezapomeňte vyčistit také zadní stranu koberce. V případě akutního znečištění můžete samozřejmě vysávat častěji. Více informací o jednotlivých materiálech koberců najdete níže.

  • Vyklepávání, vyklepávání a větrání

V ideálním případě byste měli koberec vyklepat jednou ročně. Tím se odstraní hlubší nečistoty. Nejlepší je použít šlehač na koberce. Poté nechte koberec vyvětrat na čerstvém vzduchu, abyste odstranili nepříjemné pachy. Poznámka: Viskózové koberce jsou z tohoto postupu vyloučeny, protože tyto vzory jsou obzvláště citlivé. Šlehání může poškodit strukturu vláken.

2) Hloubkové čištění

Doporučujeme nechat koberec vyčistit profesionálem jednou za tři až pět let. Pokud je váš koberec podle výrobce omyvatelný, můžete si ho vyčistit i sami.

Tip: Pokud nemůžete koberec vyprat, můžete jej znovu vyčistit také pomocí čisticího prostředku.

Čištění koberce s vysokým vlasem

Vzhledem k dlouhým vláknům a vzdušné struktuře se v kobercích s vysokým vlasem usazují nečistoty a prach rychleji než v kobercích s plochým vlasem. Pravidelné čištění a péče jsou zde proto obzvláště důležité. A právě tak se to dělá:

  • Lepší pojistit se, než litovat: Neumisťujte huňatý koberec do silně frekventovaných místností, jako je jídelna nebo kuchyně.

  • Chlupatý koberec alespoň jednou týdně důkladně vysajte, aby zůstal pěkně načechraný. Buďte šetrní a nepoužívejte vysavač s rotačním kartáčem.

  • Pokud je na vašem koberci umístěn těžký nábytek, může se jeho vlas po čase zplstnatět. Abyste tomu zabránili, doporučujeme jej pravidelně otáčet. Pokud již není vlas vašeho huňatého koberce načechraný, můžete jej znovu narovnat pomocí přírodního kartáče. Kartáčujte proti směru vláken. Pomoci může také parní čistič. Abyste však předešli poškození koberce, doporučujeme nechat jej vyčistit profesionálem.

Jak odstranit skvrny: čističe koberců a domácí prostředky

Pro odstranění skvrn z koberce doporučujeme mít doma vždy čistič koberců. Čističe se silným složením jsou speciálně vyvinuty pro použití na koberce, a proto jsou obzvláště šetrné k barvám a tkaninám. Díky speciálním aplikátorům a kartáčům je roztok na skvrny také účinný a šetrný k vašemu koberci. Ať už chcete odstranit skvrny od kávy, na koberci vám přistála mastnota nebo potřebujete odstranit skvrny od červeného vína - náš čistič koberců je vaším zachráncem v nouzi. Dokonce i odstranění skvrn od rajčat je s tímto čističem hračka.

Tip: Před použitím se vždy ujistěte, že je čistič koberců vhodný pro váš koberec. Zvláště citlivé jsou vzory z viskózy, hedvábí, sametu nebo manšestru. Tyto koberce je lepší odnést do čističe textilních koberců.

Čištění koberců pomocí domácích prostředků

Nemáte doma čistič koberců? Na skvrny se často používají domácí prostředky. Jejich účinnost však závisí na materiálu koberce a typu skvrny, proto ne vždy pomohou. Doporučujeme proto ošetřit skvrnu čisticím prostředkem na koberce nebo ji nechat vyčistit odborníkem.

Tip: Mnoho skvrn lze předem ošetřit trochou minerální vody. Stačí na skvrnu nalít trochu vody. Poté ji opatrně setřete hadříkem. Pokud je skvrna stále viditelná, použijte čistič koberců. Nepoužívejte minerální vodu na vzory z viskózy nebo lyocellu, které jsou citlivé na vodu.  

Čištění koberců domácími prostředky: 3 tipy

  • Rychle: Odstranění starých skvrn z koberce je mnohem obtížnější než odstranění čerstvých skvrn.

  • Místo tření je potírejte: Při odstraňování skvrn doporučujeme skvrny neotírat, ale potírat. Vždy také pracujte zvenčí dovnitř.

  • Používejte barevný hadřík: Tím zabráníte odbarvení koberce. Nezapomeňte nejprve vyzkoušet hadřík a domácí prostředek na nenápadném místě.

Kobercové materiály: Jak je čistit

Každý koberec potřebuje jinou péči. Proto je důležité, abyste svůj koberec dobře znali a věděli, z jakého materiálu je vyroben. To snadno zjistíte pohledem na štítek na zadní straně koberce.

Materiály naleznete zde:

» Čištění vlněného koberce

» Čištění jutových a sisalových koberců

» Čištění bavlněného koberce

» Čištění viskózového a lyocelového koberce

» Čištění koberce ze syntetických vláken

» Čištění smíšených tkanin


  • Vlněný koberec Bent v krémové barvě
  • Jutový koberec Jork

Čistý bavlněný koberec

Mnoho našich bavlněných koberec lze prát v pračce. Omyvatelné koberce jsou praktické zejména do dětských pokojů. Chcete-li zjistit, zda lze váš bavlněný koberec prát v ruce nebo v pračce, podívejte se do pokynů k čištění na štítku. Pokud si nejste jisti, doporučujeme profesionální čištění koberců.

  • Bavlněný koberec Isla v béžové barvě
  • Omyvatelné bavlněné koberce Naomi a Oslo
  • Viskózový koberec Pearl ve světle šedé barvě
  • Koberec ze syntetických vláken Mara

Čištění smíšených tkanin

Pokud máte koberec ze smíšených vláken (např. vlny a polyesteru), doporučujeme vždy dodržovat pokyny k čištění pro použité materiály. Pokud si nejste jisti, odneste koberec do profesionální čistírny koberců.

Závěr: Tyto tipy udrží váš koberec svěží


Pokud si chcete koberec vyčistit sami, je důležité, abyste důkladně porozuměli jeho materiálu. Rovněž se držte základů čištění a údržby koberců, jako je vysávání, tepování a praní koberce. K odstranění skvrn vždy používejte profesionální čisticí prostředek na koberce a nechte si koberec pravidelně čistit odborníkem. Lesklému koberci nebude stát nic v cestě! Ještě více tipů, nápadů a inspirace najdete na našem blogu benuta.

Váš tým benuta Style

Nakupujte nyní